Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk volwassenen

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Vanuit het programma Toekomst Bestendig Sociaal Domen, deelopdracht ‘Transformeren van Voorzieningen’ werken we aan het verbeteren van het algemene ondersteuningsaanbod voor volwassenen. De in 2021 ingezette verbreding van de wijkaanpak jeugd (impact gedreven werken) naar '0 -100 jaar' wordt in 2022 verder geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat inzicht in de totale inzet op algemene voorzieningen (dus vrij- toegankelijk en zonder indicatie beschikbaar voor inwoners) en kunnen we sturen op het aanbod en de kwaliteit. Door deze integrale werkwijze kunnen we beter datagericht werken én verstevigen we de preventieve netwerkstructuur.
  • Op basis van verschillende onderzoeken, onder andere in het kader van het programma Toekomst Bestendig Domein, realiseren we eind 2021 een overzicht met gewenste aanpassingen aan de producten die bijdragen aan de transformatie van voorzieningen. Het betreft producten die we kopen in het kader van Wmo-maatwerk (Open House). Op basis van dit overzicht passen we in 2022 de contracten met de zorgaanbieders Wmo aan. De transformatie van algemene en maatwerkvoorzieningen is er op gericht dat voorzieningen beter aansluiten bij de behoeften van de bewoners, effectief zijn en het Sociaal Domein betaalbaar blijft.
  • Om kosten voor huishoudelijke hulp te besparen zetten we met de pilot huishoudelijke ondersteuning in op het (weer) zelfstandig uit kunnen voeren van het huishouden. In de loop van 2022 wordt deze werkwijze geïmplementeerd.
  • Om beter in te kunnen zetten op toezicht en handhaving van de rechtmatigheid van de Wmo/Jeugdwet voorzieningen, heeft de gemeente eind 2020 intern twee toezichthouders benoemd. In 2022 willen we op basis van het in 2021 op te stellen beleidsplan 'Fraude en Handhaving Wmo en Jeugdwet' komen tot een regeling waarin is vastgelegd hoe de gemeente Nissewaard de verschillende vormen van toezicht organiseert (structureel, proactief, signaal, reactief en preventief toezicht).Hiermee willen we bereiken dat er zo min mogelijk voorzieningen onterecht worden ingezet, dat oneigenlijk gebruik van voorzieningen voorkomen wordt, dat fraude wordt aangepakt en dat de inwoners van Nissewaard weten dat de gemeente ook toeziet op een correcte verstrekking van middelen in Jeugdwet en Wmo.
  • Doorontwikkeling Toegang maatwerk Wmo : We gaan de inzet van de geïndiceerde ondersteuning beter monitoren zodat we tijdig kunnen op- en afschalen en beter kunnen anticiperen op herindicaties.
  • Met de inzet van de accountmanagers wordt vanaf 2022 nog beter gestuurd op kwaliteit en doelmatigheid van de zorg door te gaan werken met Kwaliteitprestatieindicatoren (KPI’s). Ten aanzien van de gesubsidiëerde organisaties wordt ingezet op reële tarifering.
  • Ook in 2022 zetten we extra in op de kwaliteit van de dienstverlening met de (tijdelijke) inzet van kwaliteitsmedewerkers. Voor het verder ontwikkelen van de kwaliteitsprocessen wordt er vanuit het kwaliteitsbeleid in 2022 voor een half jaar ingezet op het inrichten van de tweedelijns audit. De verbeteringen die daaruit voortkomen voor de Wmo-processen worden vanaf de tweede helft van 2022 geïmplementeerd. Aanvullend wordt met een cliëntonderzoek de dienstverlening getoetst.
  • Als onderdeel van het nieuwe mantelzorgbeleid gaan we in 2022 fors inzetten op een beter bereik van mantelzorgers, zodat zij meer gebruik gaan maken van de verschillende ondersteuningsvormen die er zijn. Dit om overbelasting te verminderen.
  • De Woonzorgvisie, die in 2021 wordt ontwikkeld samen met woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties, vertalen we in 2022 naar een uitvoeringsprogramma met prestatieafspraken. Focus ligt op voldoende woonzorgvoorzieningen voor ouderen.
  • De aanpak van eenzaamheid wordt versterkt met de focus op het signaleren en het verder versterken van het netwerk van maatschappelijke organisaties en bedrijven, zodat dit blijvend aandacht krijgt in de samenleving.
  • We blijven werken aan een dementievriendelijke samenleving met kennis en begrip voor deze doelgroep en passende voorzieningen. Ook hebben we specifiek aandacht voor mantelzorgers van mensen met dementie.
  • Om de keten rond mensen met verward gedrag verder sluitend te krijgen zetten we in 2022 de acties in die voort zijn gekomen uit het in 2021 opgeleverde rapport met adviezen en aanbevelingen.
  • Aan het actieprogramma Geweld hoort nergens thuis 2019 - 2021 Rotterdam Rijnmond is een verbeterplan gekoppeld voor de periode 2021-2023.  We zoeken naar manieren om de drempel om om hulp te vragen, te verlagen en we zorgen ervoor dat er in het lokale veld voldoende en de juiste expertise is voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. We werken hierbij samen met de regiogemeenten, de ketenpartners en ervaringsdeskundigen aan een eenduidige aanpak. We bieden de inwoners informatie aan over huiselijk geweld en kindermishandeling en wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt.  
  • 1 januari 2022 is de ingangsdatum van de afgesloten contracten met aanbieders voor Wmo Beschermd wonen 2022-2023. Dit betekent onder andere dat inwoners naast Beschermd wonen ook Geclusterd kunnen wonen. Dit betekent zelfstandig wonen met een eigen huurcontract of woonzorgcontract met passende ondersteuning in de nabijheid. Samen met aanbieders gaan we deze nieuwe zorgvorm en de andere inkoopafspraken verder vormgeven in de praktijk en bijstellen waar nodig.
  • Ook bereiden we regionaal en lokaal de (financiële) doordecentralisatie van Beschermd wonen voor en de hiermee samenhangende keuzes over toekomstige regionale samenwerking op de Zuid-Hollandse Eilanden.
  • We geven een vervolg aan de in 2021 gestarte projecten in het kader van het landelijke programma ‘Een (t)huis, een toekomst’ en evalueren deze om te komen tot een besluit over of en zo ja in welke vorm (onderdelen van) de pilots een structureel karakter kunnen krijgen. Dit is onderdeel van een breder traject van beleidsontwikkeling op de maatschappelijke opvang op de Zuid-Hollandse Eilanden, gericht op het in lijn brengen van de voorzieningen met onze visie en doelstellingen op de ZHE en het komen tot een koers voor de regionale samenwerking in de komende jaren.
  • Het is de bedoeling dat er in 2022, mede op basis van het werk van de Uitvoeringsbrigade en de bevindingen uit het Nissewaardse project Ingang en Toegang, een besluit wordt genomen over de structurele vormgeving van de toegang tot de opvangvoorzieningen en om dit vervolgens te realiseren.
Deze pagina is gebouwd op 03/03/2022 16:06:10 met de export van 12/16/2021 11:05:40