Leren, participeren en ondersteunen

Thuis in de wijk

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We voeren onze wettelijke taken uit om mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben of (zwaar) belaste mantelzorger zijn te ondersteunen, zodat zij zo zelfredzaam mogelijk kunnen functioneren en sociaal mee kunnen doen. Dat doen we voor een klein deel zelf als gemeente.  Voor het andere deel verlenen we daartoe subsidies aan organisaties die welzijnswerk en algemene hulpverlening bieden en kopen we bij diverse aanbieders specifieke ondersteuning, diensten en gespecialiseerde begeleiding in (en voor jeugdigen ook behandeling), gekoppeld  aan een indicatie voor een individuele inwoner.
  • We bevorderen dat de samenleving meer op elkaar betrokken is en inwoners elkaar ondersteunen waar mogelijk. Daartoe faciliteren we activiteiten vanuit vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven die het mogelijk maken dat meer inwoners elkaar ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen. Ook worden actieve inwoners, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gefaciliteerd door middel van kennisoverdracht,  vaardigheidstrainingen en een uitgebreide sociale kaart. Daarnaast worden zij eventueel begeleid, onder andere via de Vrijwilligersacademie Academie Nissewaard en worden inspanningen gedaan om hen vitaal te houden. Om de vitaliteit van verenigingen te versterken wordt de vitaliteitsscan ingezet zodat deze op maat ondersteund kunnen worden. Met ingang van 2021 wordt jaarlijks een dag georganiseerd voor actieve inwoners om elkaar te leren kennen, om waardering jegens hen tot uitdrukking te brengen en om van hun ervaringen te leren ten behoeve van het continue verbeteren.
  • Onder de noemer ‘Elkaar Waard’ geven  we invulling aan het thema eenzaamheidsbestrijding. De aanpak van eenzaamheid wordt versterkt met de focus op het signaleren en het verder versterken van het netwerk van maatschappelijke organisaties en bedrijven, zodat dit blijvend aandacht krijgt in de samenleving.
  • We ontwikkelen het Thuis in de Wijk-concept verder door op basis van de vastgestelde visie en in lijn met het coalitieakkoord. Dat doen we binnen het programma Toekomstbestendig Sociaal Domein. Daarbij ligt in 2022 de nadruk op het versterken van de samenleving, op het ombuigen van specialistische (geïndiceerde) ondersteuning naar meer op de leefwereld van inwoners afgestemde algemene ondersteuning en ten slotte  op het beter  stroomlijnen van de ingang tot voorzieningen binnen het sociaal domein en de toegang tot het geïndiceerde aanbod binnen het sociaal domein.
  • We werken daarin samen met onze sociale partners en mede op basis van de gebiedsopgaven voeren we de gewenste veranderingen die uit het TidW-concept voortvloeien, gedifferentieerd en gefaseerd in.
  • Ingang en Toegang: Om meer grip te krijgen op het gebruik en de effectiviteit van de voorzieningen en daarmee op de kosten ervan, wordt de Ingang tot het basisaanbod en de Toegang tot het geïndiceerd aanbod, beter gestroomlijnd. Het stroomlijnen van de Ingang en Toegang, schept de voorwaarden om ondersteuning te bieden ‘zo licht en kort als mogelijk en zo zwaar en lang als nodig’. In 2022 zullen op basis van de in 2021 gestarte projecten voor  Ingang en voor Toegang, op basis van een eerder opgesteld “detail-ontwerp”, verder vorm geven aan de implementatie die eind 2022 afgerond is.  
  • We gaan met behulp van een versterkte informatievoorzieningsfunctie, beter sturen op het vastleggen van relevante data, zodat monitoring en analyses beter mogelijk zijn ten behoeve van de sturing van het sociaal domein. Sturing op anders werken en sturing op de betaalbaarheid. Dit doen we eveneens binnen het programma Toekomstbestendig Sociaal Domein.
  • We ontwikkelen onze regisserende rol binnen het sociaal domein zodanig dat onze rol als opdrachtgever in het getransformeerde sociaal domein adequaat vervuld wordt, zodat effectiviteit, doelmatigheid en rechtmatigheid geborgd is.
Deze pagina is gebouwd op 03/03/2022 16:06:10 met de export van 12/16/2021 11:05:40