Duurzaam ontwikkelen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Eind 2020 is het ontwikkelperspectief kleine kernen gereed. Het ontwikkelperspectief helpt bij het gebiedsgericht en integraal beoordelen van complexe ruimtelijke ontwikkelingen. In het ontwikkelperspectief staan drie vragen centraal (1) voor welke actuele (fysieke) opgaven staan de kleine kernen (2) hoe verhouden de kleine kernen zich tot elkaar en tot Spijkenisse (3) wat zijn, met het oog op de opgaven, de kansen voor ontwikkeling of transformatie, waarbij de bestaande ruimtelijke kwaliteit behouden of versterkt wordt?
  • In 2021 wordt het erven en linten beleid opgesteld. Hier worden uitspraken gedaan over het al dan niet toevoegen van woningen in het buitengebied waarbij nadrukkelijk rekening gehouden wordt met de kwaliteit van het landschap en de belangen van agrariërs.
  • Er wordt in het kader van de regionale energiestrategie nagedacht over een goede ruimtelijke inpassing van duurzame energiebronnen in Nissewaard. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de kwaliteit van het landschap, belangen van agrariërs en andere opgaven m.b.t. bereikbaarheid, economie en wonen. De regionale energiestrategie zal in het derde kwartaal van 2021 gereed zijn.  
  • Uiterlijk op 1 juli 2022 hebben wij een Handboek Omgevingsplan zodat wij weten hoe we aanvragen tot wijziging van het Omgevingsplan vanaf de datum waarop de wet in werking is getreden tegemoet moeten treden.
  • De nog niet in werking getreden Omgevingswet vraagt gemeenten naast het opstellen van de verplichte kerninstrumenten ook om op een andere manier te gaan werken. De komende jaren ligt de focus op de voorbereidingen hiervoor, zoals het verder digitaliseren en het verbeteren van de dienstverlening.
  • Per 1 januari 2022 zijn wij aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet en kunnen wij nog een half jaar oefenen met de nieuwe werkwijze. De basis brengen wij eerst op orde door de aanwezige informatie te inventariseren en deze vervolgens digitaal beschikbaar te stellen.
  • De gemeentelijke website, producten- en dienstencatalogus en de bedrijfsprocessen zijn uiterlijk 1 januari 2024 gewijzigd. Tot 1 juli 2022 vinden minimaal de volgende werkzaamheden plaats:
    • Het proces voor de vergunningverlening wordt zodanig ingericht dat vanaf 1 juli 2022 de vergunning standaard binnen 8 weken kan worden verleend. De huidige regiekamer voor nieuwe ruimtelijke initiatieven ontwikkelt door om uiteindelijk tot versnelling in de besluitvorming te komen (complexe vergunningaanvraag van 26 naar 8 weken).
    • De gemeentelijke website is op 1 januari 2022 Omgevingswet-proof en bevat de juiste informatie voor initiatiefnemers.
  • Uiterlijk 1 januari 2024 hebben wij een eerste gebiedsdekkende en gedragen Omgevingsvisie waarin de ambities en de (maatschappelijke) opgaven van Nissewaard een plek hebben. De omgevingsvisie geeft een integraal beeld van waar we naartoe willen, de opgaven die op ons afkomen en onze rol daarbij. Hier gaan wij in 2022 mee aan de slag en maken wij gebruik van de lessons learned die zijn opgedaan met het opstellen van de pilot Omgevingsvisie voor het centrum.
Deze pagina is gebouwd op 03/03/2022 16:06:10 met de export van 12/16/2021 11:05:40