Schoon, heel en veilig

Accommodaties & Parkeren

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Verduurzaming alle gemeentelijke accommodaties

In de vastgestelde duurzaamheidsagenda heeft het college van burgemeester & wethouders en de gemeenteraad de ambitie vastgelegd om voor de gemeentelijke accommodaties tien procent energie te besparen en de energie prestatie advies labels (EPA) met twee stappen te verbeteren, ten opzichte van het huidige label. Hiervoor is in 2019 een verduurzamingsplan gemeentelijke accommodaties opgesteld. Fase 1: verduurzaming van 23 accommodaties is in 2019 vastgesteld, waarna in 2020 de duurzaamheids-maatregelen uit deze fase zijn uitgevoerd.

In 2022 gaan we verder aan de slag met fase 2:

  • Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen bij het deel van de vastgoedportefeuille waar in 2021 energiescans hebben plaatsgevonden;
  • Het ondersteunen en stimuleren van sportverenigingen bij nemen van energiebesparende maatregelen aan de hand van de energiescans.

Vanuit de doelstellingen van de Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040, de Klimaatadaptatie-strategie Voorne-Putten en het Programmaplan Duurzaamheid zijn de belangrijkste uitgangspunten m.b.t. duurzaamheid van de gemeente Nissewaard verder uitgewerkt, waarbij wordt gestreefd naar een energie neutrale, CO2-arme, klimaatbestendige en circulaire samenleving.

  • Vastgoedstrategie en Uitvoeringsprogramma

Gemeentelijk vastgoed faciliteert het behalen van gemeentelijke (beleids)doelstellingen en wettelijke verplichtingen. Na het vaststellen van de Vastgoedstrategie in 2021 is een nieuw uitvoerings-programma Accommodaties opgesteld, welke vanaf 2022 wordt uitgevoerd. Het programma geeft antwoord op de vragen of een object moet worden doorgeëxploiteerd, of het wellicht verstandig is om door te ontwikkelen met een andere bestemming of om het af te stoten. Daarmee wordt verder gewerkt aan een nieuwe, toekomstbestendige kernportefeuille van het vastgoed die optimaal faciliteert in en kan meebewegen met doelstellingen en verplichtingen.

  • Onderhoudsbeleid en beheerplan accommodaties

Onderhoud van de vastgoedobjecten levert een belangrijke bijdrage aan de dynamiek van de vastgoedportefeuille. In 2021 is het Onderhoudskwaliteitsbeleid en het Integrale beheerplan in de besluitvorming gebracht. We geven op deze manier inhoudelijk een meerjaren doorkijk op de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden en de financiële gevolgen daarvan op objectniveau. Vanaf 2022 worden vanuit het beleidsmatige ambitieniveau de beheerplannen per object gedifferentieerd ingeregeld.

  • Gezonde financiële begroting

Transparantie in en grip op financiële begrotingen en investeringsschema’s zijn de doelen. De beschikbare budgetten worden jaarlijks besteed (op basis van nut en noodzaak). De betrouwbaarheid van de begrotingen is ten minste 90%. De 10% afwijking wordt veroorzaakt door financiële tegen- of meevallers bij aanbestedingen, de economische situatie of tegenvallers tijdens de uitvoering van het onderhoud.

  • Helder en gebundeld beleid sportaccommodaties

De spelregels betreffende de zelfwerkzaamheid van sportverenigingen worden herijkt. Na de herijking zullen de spelregels worden uitgerold richting de sportverenigingen.

  • Samen aan de slag voor het klimaat

De aanbestedingen die in 2022 worden opgepakt krijgen een paragraaf met als thema duurzaamheid en/of circulariteit. Leveranciers worden met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden beoordeeld op dit thema.

  • Kenteken parkeren parkeergarages

In 2022 wordt het kenteken parkeren in de gemeentelijke parkeergarages uitgerold.

  • Mutaties vastgoedportefeuille

Naast de ingezette verkopen vinden een aantal belangrijke ontwikkelingen plaats in 2022. Met de bouw van een nieuw tenniscomplex in Zuidland ondersteunen we de vitaliteit van betrokken verenigingen. Daarnaast wordt in samenwerking met de VRR een opkomstlocatie voor de ambulancezorg gerealiseerd, waardoor de aanrijtijden verder verbeterd worden. Het MFC aan de M.A. de Ruijterstraat wordt in 2022 gerenoveerd, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid.
Met de verbouwing van het Stadhuis wordt invulling gegeven aan het faciliteren van hybride werken.
Bij de vervangingsopgave binnen onderwijshuisvesting wordt per onderwijsgebied in samenwerking met de schoolbesturen continu gekeken naar de meest optimale beheer- en expolitatievariant, waarbij de uitkomst kan zijn dat het aantal schoolgebouwen in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille toeneemt.

Deze pagina is gebouwd op 03/03/2022 16:06:10 met de export van 12/16/2021 11:05:40